Stripe - procesator plati online - plata card site - bianca ionel

Stripe – procesator plăți online – avantaje și dezavantaje

După prezentarea procesatoarelor de plăți românești, a venit momentul să povestesc și despre Stripe și motivele pentru care în România nu este atât de folosit. Am ales să păstrez tot cele 5 criterii pe care le-am avut în vedere și când am scris despre Netopia, Smart Bill, PayU, iPay, EuPlatesc și LibraPay.

1. Stripe și compatibilitatea cu platforma pe care e dezvoltat magazinul online

► Pentru Magento 2.X necesită un modul care costă 205€ și există o variantă de modul gratuit realizat prin Google Pay însă avem deja o limitare a cumpărătorilor

► Pentru Prestashop și WooCommerce sunt module gratuite.

► Pentru OpenCart există un modul care costa 29.99 $

► Iar pentru platforme precum Shopify și Wix există posibilitate de a activa acest procesator, momentan.

2. Plăți în rate și recurente

Stripe nu acceptă plata în rate, în schimb are variantă pentru plăți recurente.

3. Timpul de răspuns al echipei de suport

Nu am avut nevoie de o experiență directă pe acest aspect, deci pot oferi informații doar din documentarea realizată. Stripe oferă asistență telefonică și chat 24 din 7 în engleză, franceză, germană, italiană, japoneză și spaniolă. Sunt clienți care laudă serviciul și clienți nemulțumiți – un echilibru per total.

4. Procentul pentru comision

► Pentru cardurile Europene este 1,4% + 1 LEU pentru fiecare tranzacţie.

► Pentru cardurile non-Europene 2.9% + 1 LEU pe fiecare tranzacție.

La polul opus, Netopia Payments care e în topul preferințelor în România are un comision de 0,99% + 0.30 lei pentru fiecare tranzacţie. Iar PayU și Eu Plătesc undeva la 0.95%.

În aceste condiții, Stripe nu câștigă simpatia celor ce au magazine online.

5. Costuri adiționale

► Pentru anularea de comenzi și rambursarea sumei către client, Stripe nu rambursează comisionul pentru tranzacție.

► Pentru primul milion de dolari în tranzacții recurente sistemul de facturare oferit de Stripe este gratuit. După depășirea acestui plan, se plătește 1% pentru fiecare tranzacție, în plus față de comisioanele de procesare.

Beneficii dacă alegi implementarea plății cu cardul prin Stripe la tine pe site

► Folosește Stripe Radar 2.0 – un sistem avansat de detectare a fraudei, pe care acesta îl duce la un nivel superior comparativ cu restul sistemelor existente. Pe lângă asta, oferă un tablou de management pentru stabilirea regulilor și pentru a vedea care dintre aceste reguli sunt încălcate atunci când oamenii efectuează achiziții pe site.

Stripe Radar poate reduce cazurile de fraudă cu până la 25%.

► Îți oferă posibilitatea de a oferi cupoane și mostre gratuite – aici câștigă teren prin simplu fapt că poți seta cupoane sezoniere și poți oferi rapid mostre gratuite pentru clienții noi.

► Stripe Connect – funcționează cu piețe online, unde comerciantul primește asistență pentru peste 100 de valute, alături de instrumentele de conversie necesare.

Dezavantaje pentru Stripe

► Stripe îți poate suspenda contul oricând, din orice motiv pe care îl consideră ei demn de acest lucru.

► De asemenea afirmă că suspendă și acei comercianții cu rate de rambursare/retur mai mari de 1%

Dacă ai nevoie de stabilitate și nu vrei surprize peste noapte, Stripe evident pică, mai ales dacă vinzi produse în România unde e prin lege susținut returul produselor și din experiența pe care o am eu pe comerț online, o rată de retur sub 1% se înregistrează doar la produse premium.

În concluzie, consider că Stripe este evitat în România din 3 motive:

1. Comisioanele mari

2. Regulile privind rata de rambursare

3. Posibilitatea de suspendare a contului din cauze știute doar de Stripe

Personal, l-aș implementa pentru serviciile oferite către clienții din SUA și cred că ar fi o oportunitate bună de a scăpa de comisioanele imense pe care aceștia le plătesc în momentul în care realizează plăți spre Europa.

De asemenea, dacă ai un magazin cu servicii sau produse premium, la nivel global, cu siguranță Stripe e o alegere foarte bună.


Tu l-ai folosit? Spune-mi experiența ta și ce te-a determinat să-l alegi ca procesor de plăți online?

2 thoughts on “Stripe – procesator plăți online – avantaje și dezavantaje”

  1. Îmi puteți spune ce procesator de plati online colaborează cu persoane fizice in vederea generarii de catre acestea a unui link de plata pt a incasa bani de la clienti? Anumite activități economice pot fi desfășurate de PF fara a fi înregistrate la registrul comertului.

    1. Salut, Ionela! Expertiza mea este doar pe site-uri si magazine online ce au forme juridice in spate, deci nu am un raspuns la intrebarea ta. Discuta cu un contabil, poate te ajuta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top