Știai că… ești dispus să dai pe un site, fix cât consideri că meriți?

Știai că… ești dispus să dai pe un website, fix cât consideri că meriți?

Ceasul acela e prea scump pentru mine… 

Ședința aia foto costă prea mult… 

Papucii aceea sport… hmm, prea scumpi și ei! Găsesc ceva mai ieftin sigur. 

Nu merit eu să cheltui atât de mult pe mine… 

Îți sună cunoscute aceste gânduri?

Când vine vorba de prețuri și de bani… aproape că fugim de subiect, nu-i așa? Unul dintre rolurile mele este acela de a fi trainer pentru un program care te susține să îți crești nivelul de merit pentru a aduce un nivel superior de prosperitate în viața ta. Săptămânal susțin workshop-uri pe acest subiect unde vorbesc despre bani, despre a îți vedea valoarea în piață și de a vedea valoarea pe care o primești din piață. 

95% dintre noi încă ne uităm la preț și nu la valoarea pe care o primit. Încă percepem că facem cheltuieli când vine vorba de un curs și nu le privim ca pe niște investiții în noi și dezvoltarea noastră. 

Știai că… ești dispus să dai pe un website, fix cât consideri că meriți?

Ahh, dar nu eu plătesc pentru un site, că-i scump! Mi-l fac singur/ă că mă descurc, deși nu sunt programator. 

Mulți dintre noi am trecut prin astfel de momente de ezitare, de autocritică subtilă sau chiar de negare a propriei valori. Dar hai să ducem povestea mai departe și să vedem ce se ascunde în spatele acestor alegeri și cum ne influențează ele nivelul de merit, stima de sine și, în cele din urmă, viața.

Imaginează-ți ceasul acela „prea scump”. Poate nu e doar un ceas, ci o declarație despre cum te vezi pe tine însuți. Când spui „nu merit să cheltui atât pe mine”, nu e doar despre bani – e despre o voce interioară care îți șoptește că valoarea ta are o limită, un plafon pe care nu ai voie să-l depășești. Și ce se întâmplă atunci? Alegi varianta ieftină. 

Să-ți vezi valoarea înseamnă să înțelegi că nu e vorba doar despre ce „cumperi”, ci despre ce „investești” în tine. Când alegi ieftin pentru că „nu meriți mai mult”, îți spui, de fapt, că nu ești demn de calitate, de durabilitate, de succes. Și asta se reflectă peste tot: în afacerea ta, unde clienții simt lipsa de profesionalism, sau în familia ta, unde poate renunți la momente speciale ca să „economisești” – dar ce economisești, de fapt? Stima de sine scade, meritul tău interior se erodează, iar prosperitatea pe care o dorești rămâne mereu la un pas distanță.

Gândește-te la un exemplu simplu: dacă îți cumperi un costum ieftin pentru o întâlnire importantă și te simți stânjenit toată ziua, cum crezi că te percepi tu și cum te percep ceilalți? 

Îl alegi pentru că „e mai economic” și îți spui că „merge și așa”. Dar ce se întâmplă de fapt? Materialul se șifonează rapid, croiala nu te avantajează, iar în oglindă te simți mai degrabă stânjenit decât pregătit să cucerești. În timpul întâlnirii, nu te concentrezi pe ce spui, ci pe cum arăți – îți tragi mânecile, te foiești, te gândești că poate cineva observă. Mesajul pe care îl transmiți, fără să vrei, este: „Nu sunt suficient de important ca să investesc în mine.” Ceilalți simt asta, poate nu conștient, dar energia ta spune o poveste. Și rezultatul? Poate pierzi contractul, jobul sau respectul pe care îl doreai. Acum imaginează-ți opusul: un costum bine croit, care te face să te simți puternic, sigur pe tine. Intri în cameră cu umerii drepți, vorbești cu autoritate, iar ceilalți te privesc ca pe cineva care știe ce valorează. Nu e doar despre aspect – e despre cum te simți tu și cum asta schimbă tot jocul.

În business, cu site-ul „făcut de tine” sau de AI e aceeași poveste, dar cu mize și mai mari. Spui „nu plătesc pentru un profesionist, mă descurc eu”, deși nu ai experiență în design sau programare. 

Rezultatul? Un site cu texte dezordonate, imagini pixelate, care se încarcă greoi sau, mai rău, nu apare deloc pe Google. Ai economisit bani, da, dar ai pierdut timp prețios – ore, poate zile, încercând să repari ceva ce nu stăpânești. Ai pierdut energie, frustrat de erori pe care nu le înțelegi. Și, cel mai grav, ai pierdut oportunități – clienții care au intrat, au văzut un site neprofesionist și au plecat la concurență. Site-ul ăsta nu spune doar „nu sunt bun în programare”, ci le transmite clienților „nu merit să mă alegeți pe mine”. Pentru că, dacă tu nu pui preț pe calitatea imaginii tale, de ce ar face-o ei? 

Gândește-te la revers: un site făcut de un specialist, clar, atractiv, optimizat. Clientul intră, găsește rapid ce caută, simte încredere și te contactează. Nu e o cheltuială, e o investiție care îți aduce bani, reputație și liniște.

Acum leagă asta de viața de familie. Poate alegi papucii sport ieftini pentru copilul tău, care se dezlipesc după două săptămâni, și te trezești că pierzi timp și nervi să-i înlocuiești. Sau renunți la un curs pentru tine, crezând că „nu meriți”, și rămâi blocat în aceleași tipare, fără să crești. În toate cazurile, alegerea ieftină pare o economie, dar te costă mai mult: stima de sine, pentru că te simți mic; nivelul de merit, pentru că îți spui că nu poți mai mult; și prosperitatea, pentru că rămâi într-un cerc vicios al limitărilor.

Să-ți vezi valoarea înseamnă să ieși din mentalitatea „nu merit” și să alegi calitatea care te ridică. 

Un costum bun te face să te simți demn de succes. Un site profesionist îți arată clienților că afacerea ta contează. 

Papucii durabili sau cursul care te dezvoltă sunt investiții în liniștea și creșterea ta. 

Când începi să te prețuiești, ceilalți te prețuiesc la rândul lor – în business, în familie, în tot ce faci.  

Tu ce mesaj vrei să-ți spui și să le spui celorlalți despre valoarea ta?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top