85% dintre vizitatori se așteaptă ca site-ul tău să arate la fel de bine pe mobile, cum arată pe deskop, sau pe scurt, în termeni tehnici, vizitatorii se așteaptă la un site responsive. Pentru cei care nu sunt în domeniul IT, un site responsive este acel site al cărui design se adaptează în funcție de tipul de dispozitiv de pe care este accesat (desktop, mobil sau chiar televizor smart).
De foarte multe ori, designerii conturează într-un mod extravagant un site, însă pe lângă un design în trend și care să fure ochiul vizitatorului, este foarte important ca acel design să fie ușor de proiectat pe orice dispozitiv, în special pe mobil.
De ce avem nevoie de un site responsive?
Mediul actual este tot mai digitalizat iar căutările după un produs/serviciu/brand nu se opresc doar desktop, ci sunt efectuate de pe smartphonuri, tablete și chiar ecranele televizoarelor smart. Pentru a fi în pas cu noile tendițe, site-ul are nevoie să fie responsive pentru toate aceste dispozitive.
În 2023, peste 95% din traficul online este generat de pe dispozitive mobile. Din acest motiv, orice deținător de site responsive, care să ofere utilizatorului aceeași informație, frumos structurată și pe desktop și pe mobile. Imaginile prea mari, fontul prea mic sau chiar prea mare, textul nealiniat corespunzător, sunt elemente care contează pentru utilizatorul final.
Dat fiind faptul că profilul actual al consumatorului este caracterizat prin dorința de a primi informația acum și aici, dacă acesta accesează un site care nu are un conținut responsiv, în maxim 3 secunde o să părăsească acel site și o să aleagă site-ul concurenței.
Când și cum putem avea un site responsive?
Proiectarea unui site responsive pleacă din momentul în care acesta este conturat pentru desktop. În general, se recomandă site-uri simple, într-un concept minimalist, încât să fie ușor de navigat și de utilizat.
Personal, consider minimalismul elementul de bază în conturarea unui site, fie ca vorbim despre unul de prezentare sau de comerț online. Exemplul pe care îl ofer mereu, de site minimalist și structurat încât să ofere o experiență optimă utilizatorilor este cel de la Apple, însă și în portofoliul de site-uri web, am multe site-uri conturate într-un mod minimalist.
Dacă mergem pe un concept minimalist, vizitorii văd foarte puține elemente ce le distrag atenția și vor găsi foarte repede ceea ce au nevoie, mai exact, procesul de conversie o să fie fluidizat. Și asta își dorește toată lumea, nu-i așa? Dincolo de faptul că un site este o carte de vizită digitală, acesta are nevoie să genereze în permanență conversii, de pe orice dispozitiv este accesat.
Chiar dacă subiectul site resposive poate părea ușor expirat, am ales să scriu acest articol pentru că oricât de cunoscut și de popular ar fi, zilnic văd cel puțin 7 site-uri din 10 care nu sunt responsive. Tind să cred, că acest concept este exact precum stilul de viață sănătos: toată lumea vorbește despre el, toată lumea știe cum se face, însă prea puțini sunt cei care îl implementează.
Așadar, dacă îți dorești un stil de viață sănătos, pentru site-ul tău, contactează-mă și hai să-l conturăm încât să fie o încântare pentru cei care îl accesează, indiferent de dispozitiv.
Look Up!
Bianca Ionel