Pentru mine, programarea web înseamnă structură și în același timp, fiecare rând de cod scris, e o bucățică de artă.
Felul în care aleg funcțiile, variabilele, spațiile pe care le adaug între liniile de cod, comentariile scrise… toate construiesc o poveste. Atunci când scrii o carte, de multe ori, vrei să lași cititorul să își imagineze lucruri, să le trăiască în felul său…
În programare, îmi place să nu las loc de întrebări, de interpretări și de „oare ce a vrut să facă autorul?”. Noi, programatorii, ne jucăm prin abordările pe care le avem în elaborarea unui cod. A fi concis, ingenios și chiar rapid sunt lucruri care ne definesc stilul.
Programarea web m-a învățat enorm de multe despre mine și m-a șlefuit așa cum nu credeam
Prin ea am înțeles ce înseamnă controlul asupra vieții, claritatea, ordinea în gândire și bucuria de a împărtăși cu cei din jur munca ta. Într-o lume în care „se fură meserie”, în programare primești cea mai mare satisfacție în momentul în care codul îți este folosit de altcineva. Atunci știi că ți-ai făcut munca la cel mai înalt nivel și aceasta devine piatra de temelie pentru alte proiecte.
De la 7 ani, de la primul meu contact cu un limbaj de programare, Turbo Pascal, până în prezent, privesc fascinată munca altor oameni pasionați de programare, în toate formele ei. O las să mă inspire, o las să mă ghideze. Acest lucru îmi amintește, permanent, cât mai am eu de învățat.
Cred că IT-ul e domeniul în care ego e ținut bine în frâie și oricât ai avansa, știi că dincolo de orice vârf, există altul și mai înalt care cere și mai multă dedicare.
Ca programator înveți foarte multe despre tine, chiar dacă aparent ești doar tu și un calculator. În singurătate omul se slefuiește și se luptă cu cei mai mari „demoni” din interiorul său. Să fii în echilibru tu cu tine, e probabil cea mai importantă lecție a vieții.
Să iubești felul în care îți alunecă degetele pe tastatură, să zâmbești la error_log și să te bucuri de fiecare dată când livrezi un proiect, poate suna nebunesc. Pentru mine e viață, e adrenalină, e ceea ce mă face să mă ridic din pat dimineața. Să descoperi munca altora, să dai view source/inspect element de fiecare dată când ceva îți face sufletul curios și să cauți permanent noi și noi metode de a fi înțeles de o „mașinărie” dar și de oameni, e fascinant.
Programarea web înseamnă eleganță și creativitate
Programarea înseamnă transformare și adaptare continuă. Programarea înseamnă un set de valori, drept bază solidă, pe care construiești „imperii”. Programarea înseamnă libertatea de a te accepta, de a te calibra, de a te focusa, din interior pentru a oferi profesionalism în exterior.
Dincolo de rândurile de cod, programatorul simte și trăiește viața. Probabil într-un mod mai abstractizat, că deh, defect profesional, probabil mereu în cautarea a ceva nou și cu sens. Uneori la extreme.
Suntem dedicați muncii noastre. Poate ne prind zorii tastând, însă cei care reușesc să privească dincolo de aparentul „workalcoholism” vor ști că ne putem dedica, la același nivel, și vieții în offline: muzicii, fotografiei, scrisului, voluntariatului și oamenilor, cum e cazul meu. ❤