Mentenanța unui site Wordpress - checklist săptămânal Bianca Ionel

Mentenanța unui site WordPress – checklist săptămânal

Dat fiind faptul că foarte puțini posesori de site-uri nu știu prea multe despre mentenanță și motivele pentru care aceasta este de nelipsit, am ales să ofer câteva sfaturi și un checklist săptămânal pentru mentenanța unui site WordPress. Dacă încă te întrebi de ce ai nevoie de mentenanță pentru site-ul tău, găsești aici 3 motive pertinente. 

Mentenanța unui site WordPress – checklist săptămânal

  1. Gestionează comentariile

Dacă pe site-ul tău comentariile sunt aprobate automat, îți recomand să le verifici săptămânal și să le gestionezi pe cele de tip SPAM. De ce e bine să faci acest lucru?

  • Pentru că un conținut de tip SPAM îți scade poziția în clasamentul motoarelor de căutare
  • Cititorii tăi pot oricând accesa acele link-uri și pot fi duși către site-uri deloc plăcute pentru ei
  • Un număr mare de comentarii, mai ales cele de tip SPAM, îți vor încărca baza de date și vor duce la un timp de încărcare mai mare al site-ului.

Recomandarea mea, pe lângă partea de gestionare a comentariilor, când vine vorba de mentenanța săptămânală a site-ului, este să aprobi manual toate comentariile sau să folosești plugin-uri care previn spamul. Cel mai popular și gratuit plugin pentru WordPress este Akismet Spam Protection.

2. Realizează un back-up

Un back-up săptămanal te salvează dacă al tău site este supus unor defecțiuni tehnice sau unui atac al hackerilor. Cum ar spune o vorbă din popor, „Paza bună trece primejdia rea!”.

3. Plugin update

Îți ia maxim 5 minute să verifici dacă ai de făcut update-uri la pluginuri și evident să le și faci. Nu uita, înainte de orice update, fă un back-up. Intenționat e pe locul 2 în acest checklist. 

4. Google Analytics 4

Dacă verifici statisticile poți detecta posibile erori ale site-ului sau pagini nefuncționale. Dacă traficul tău a scăzut considerabil, e bine să faci un set de verificări inclusiv pe partea de back-link-uri.

5. Scanare Malware

Ai mai jos, 3 tool-uri gratuite și rapide pentru a realiza o scanare malware:

  1. Google Safe Browsing
  2. IsItWP Security Scanner
  3. Sucuri SiteCheck

Dacă rezultatul în urma acestei scanări nu este unul dorit, apelează la mine sau la orice alt profesionist în domeniu web pentru a rezolva erorile. 


După cum poți observa, checklist-ul săptămânal pentru mentenanța unui site WordPresseste destul de scurt și aparent ușor de realizat. Chiar dacă unele lucruri le poți face și tu, deși nu ai experiență în domeniu, recomandarea mea rămâne să achiziționezi serviciile de mentenanță pentru site-ul tău de la un specialist. Dacă vrei să colaborăm, scrie-mi acum!

Look Up,

Bianca Ionel

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top