Din culisele lansării primului meu curs online bianca ionel

Din culisele lansării primului meu curs online

Vreau să știi, de la început, că drumul ăsta n-a fost o autostradă lină.

A fost mai degrabă un traseu cu multe urcușuri abrupte și, ca să fiu sinceră, am avut și câteva „erori de sistem”. Așa cum mi-am făcut 1001 de scenarii și am zis „nu-i suficient de bun”, am avut și momente când m-am întrebat ce caut eu în toată treaba asta, ce mi-a trebuit curs online?

Ideea de a lansa cursuri online a apărut pe la jumătatea anului 2024. A venit ca o inspirație, dar și cu provocările ei. N-aș fi reușit fără sprijinul oamenilor din jur, așa că trebuie să-i mulțumesc Manuelei Ciugudean pentru că a lansat cursul ei „From Idea to Product”, care mi-a dat exact impulsul și informațiile de care aveam nevoie. A fost genul de moment în care am simțit că piesele puzzle-ului începeau să se pună la loc.

Cu obiective mari pentru următorii 3 ani, m-am apucat serios de treabă. În prima duminică din decembrie 2024 (când inspirația a fost la cote maxime) am înregistrat 3 ore de curs într-o suflare.

La câteva zile distanță, ajung în retreatul Manuelei, unde am avut ocazia să vorbesc cu Beatrice Cioara despre cum să structurezi un curs online, pentru a-l face mai ușor de înțeles și mai atractiv pentru public. Bea, expertă în acest domeniu, mi-a dat un sfat grozav: „Împarte-l în fragmente mai mici!”

Așa că mulțumesc, din suflet. Asta mi-a dat un alt unghi de abordare și m-a motivat să reiau înregistrările.

În ianuarie, am dat restartul

Am reluat totul, dar cu frâna de mână trasă pentru că trebuie să mă opresc după fiecare indicator. Și, dacă la început totul a durat 3 ore, acum s-a transformat într-o duminică întreagă de muncă și tot n-a fost gata.

Știi ce am realizat pe parcurs?

Că, deși sunt cunoscută pentru stilul meu „turui până închei ce am de zis” (și, recunosc, câteodată poate fi cam mult pentru unii) – mai ales în workshopuri live și podcast, nu pot să rămân blocată în vechile mele obiceiuri.

A trebuit să mă adaptez și să accept că trebuie să împart ceea ce am de oferit într-un mod mai digerabil. Ușor? Nu chiar. Dar cine-a spus că transformările sunt facile?

A urmat editarea și implementarea pe site – o adevărată provocare, pentru că am amânat mult.

Până și plata cu cardul am lăsat-o fix în ultima zi. Poți să-ți imaginezi cum mă simțeam cu doar câteva ore înainte de lansare? Eu, care mă învățasem să mă apuc de treabă la timp și asta spun și clienților mei, acum simțeam că sunt prinsă în capcana propriei sabotări. De ce? Eram prinsă-n frici. Că nu sunt suficient de bună, că totul va fi un eșec – scenarită… scenarită acută, chiar. N-am dormit în noaptea de pe 20 spre 21 februarie decât 3 ore. Au fost și rugăciuni, au fost și critici, au fost și promisiuni că nu mai las nimic pe ultima zi.

Chiar și așa pe 21 februarie totul era „up”… sau, așa credeam eu! La un moment dat, sistemul de plată a făcut o mică „glumă” cu mine și a început să refuze tranzacțiile când ajungeau pe site-ul celor de la Netopia. O eroare. Fix atunci, la ultimul pas.

După câteva minute de panică (OK, poate câteva zeci de minute), mi-am dat seama că, de fapt, tot prin fricile mele îmi co-creasem să blochez sistemul și astfel blocam și accesul altora la informația valoroasă pe care aveam de gând să o ofer. Așa că m-am recentrat interior și ghici ce? Odată ce fricile mele au fost eliberate și eroarea a fost rezolvată, comenzile au început să vină în mod constant, fără probleme.

Te-ai gândit vreodată cum funcționează o frică? Începe ca o umbră, se întinde și ajunge să acapareze totul. Dar doar până când alegi să o îmbrățișezi.

Crezi că s-a terminat aici povestea cu fricile? Aș minți… chiar în această dimineața am lucrat, în sesiunea mea de coaching, la o altă frică: ce se va întâmpla dacă voi primi „hate” la un curs pe care l-am creat cu toată inima mea? Hahaha! Și asta e o frică normală.

De unde a apărut? Ehh, asta e de altă postare… dar pe scurt, e de pe vremea când muzica era o pasiune ce mi-a adus inclusiv mult hate de la public.

Paradoxal, în workshop-urile pe care le țin pentru Inspired Life chiar spun că poți crește până la nivelul la care îți asumi orice tip de critică.

Ce să vezi? Mă aflam inclusiv eu într-un punct de creștere.

Și da, acest curs, e un salt pentru mine într-un spațiu nou și toate fricile mele au fost perfect normale – însă nu le-am lăsat să mă conducă – cel puțin nu conștient. Îți spun asta ca să știi că înțeleg și experimentez ce înseamnă să faci o transformare în viața ta – poate a avea un site nu mai aduce frici în viața mea, însă cândva le-a adus, la fel cum le-a adus și lansarea podcastului dar și alte lucruri pe care am început să le fac pentru prima dată… la fel cum a fost acum cu lansarea cursului.

Ce vreau să iei din povestea asta, e încurajarea mea că e normal să îți fie frică de creștere – indiferent de forma ei – însă e în tine puterea să nu rămâi prins în această frică. Pe mine m-a deblocat dorința de a oferi oamenilor acces la informațiile pe care le am și sigur ai și tu acel ceva care să transforme frica în inspirație și acțiune.

Aș putea rezuma toată postarea la – când simți frică, acționează în direcția ei.

P.S. Mulțumesc celor ce au fost alături de mine în acest proces – cu încurajări, testări, suport în coaching dar și dincolo de aceste roluri. ☺️ E fantastic să ai alături oameni ce nu te lasă să fugi de pe drumul și cred în tine, când nici tu nu crezi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top