de la 7 ani până în prezent
Povestea mea
Hey, te salut!
Sunt Bianca Ionel și te invit să descoperi povestea mea. Iubesc să susțin antreprenorii și profesioniștii să strălucească în online prin intermediul propriului site. Mai jos vei găsi povestea mea personală, însă dacă ești în cautarea motivelor de a colabora cu mine le poți descoperi, în funcție de ceea ce ai nevoie după cum urmează:
1. De ce să colaborezi cu mine pentru un site de prezentare?
2. De ce să colaborezi cu mine pentru un magazin online?
3. De ce să mă alegi pentru mentenanța site-ului tău?
Din 2009 web developer
și web designer pasionat de dezvoltarea site-urilor web
Viața mea a început în orașul Roman, din județul Neamț, locul în care la 7 ani îmi descopeream misiunea – programarea. Din acel moment, am ales să o împlinesc în fiecare zi prin studiu și practică pentru a îmi împlini misiunea de a crea 10 000 de site-uri autentice.
Din 2009, încă din primul an de facultate, m-am dedicat realizării de site-uri de prezentare și magazine online, cu scopul și viziunea de a susține profesioniști și antreprenori să se promoveze cu iubire și entuziasm pentru a ajunge la clienții potriviți lor.
Știu că în lumea ta digitală pot crea doar ceea ce ești TU cu adevărat, motiv pentru care sunt atentă la valorile tale și vin cu o abordare unică în Europa, în domeniu IT, sistemică, din perspectivă de coach ce aplică Legile Universale, pentru a obține rezultate aliniate cu tine și un site ce te oglindește în mod autentic.
O parte din parcursul meu profesional
2009 - 2014
Licență Informatică – Economică, FEAA Master, Sisteme Informaționale pentru Afaceri, FEAA, Iași
2009 - 2015
Back-end developer pentru companii din Norvegia, Olanda, UK, USA.
2015 - 2021
Full-stack developer pentru Expert Moldova Trading - creare și administrare a peste 15 site-uri de comerț online și programe interne de creare garanții, devize service, aplicații B2B în PHP, MySQL.
august 2020 - prezent
CEO al propriului business Authentic Digital Marketing
august 2022 - prezent
Webinar host cu peste 50 de webinarii live susține pentru 2500+ de persoane.
noiembrie 2022 - prezent
Coach&Trainer Legi Universale cu 500+ ore de practică în lucru 1 la 1.
mai 2023 - decembrie 2023
Team Leader al echipei de marketing Inspired Life
Primul meu contact cu
programarea
Eram în clasa I când părinții mei m-au trimis la Clubul Copiilor pentru a mă înscrie la un club de dans și balet. Clubul se afla la câțiva pași de blocul meu și cu foia în mână, semnată de părinți am plecat spre el.
Era toamnă, ușor cu nor și frunze căzute. Am deschis portița de metal, am pășit pe alee și am mers drept înainte până am ajuns în prag. Îmi amintesc și acum, parterul clădirii și sala care se afla în partea stângă. Acolo trebuia să ajung din indicațiile părinților mei.
O ușă albă mă aștepta să o deschid însă pașii m-au ghidat spre scările albe ce erau fix în fața mea. Am urcat primul rând de scări, apoi am făcut dreapta și am ajuns la etajul unu. Un hol imens ducea spre alte uși albe. Instinctiv am ales-o pe cea din diagonală. Am bătut timidă și am intrat după ce am auzit un „Intră”.
În fața mea se afla o sală luminoasă, cu elevi mai mari decât mine și un profesor zâmbitor. I-am spus că vreau să mă înscriu și el m-a invitat să particip la o lecție pentru a vedea dacă-mi place.
A început cu introducerea și teoria, apoi am mers în camera din spate unde se aflau calculatoarele pentru a aplica ce tocmai învățasem. Îmi amintesc lumina albastră, tuburile mari și tastele albe și imense. Eram fascinată și totul părea atât de ușor și simplu.
Era primul meu contact cu un calculator și aveam sentimentul că mă aflam acolo de o viață. Nu știu când s-au scurs minutele de curs, însă la final am mers la catedră și i-am spus domnului profesor că vreau să mă înscriu, în timp ce i-am întins jumătatea de A4 semnată de ai mei. A început să completeze formularul și de acolo a început călătoria mea.
Sâmbătă de sâmbătă mergeam la orele de informatică – Turbo Pascal. Așa a fost clasa I pentru mine și cel mai trist moment a fost vacanța de vară, când cursurile au luat o pauză. Vara aceea am stat cu sufletul la gură numărând zilele până anul școlar ar fi fost reluat pentru a reveni la cursul de Informatică.
În toamna din clasa a II-a am pornit cu încredere după cererea de înscriere către Clubul Copiilor însă la secretariat am aflat că profesorul de informatică, a cărui nume din păcate nu-l mai știu, decedase.
Mi s-a spus că o să vină altcineva în locul său și orele vor fi reluate.
Nu-mi amintesc drumul înapoi spre casă însă îmi amintesc tristețea acelui moment. Am revenit la cursul de Informatică cu noul profesor însă lucrurile nu se mai legau pentru mine. Pentru fetița de 8 ani informatica părea să nu mai aibă sens și am renunțat.
Apoi, am refuzat orice altă activitate extrașcolară însă mă furișam de multe ori, la etaj, deschideam ușa clasei de Informatică și speram că îmi voi regăsi proful și colegii acolo. Era tot profesorul nou.
La final de clasa a IV-a s-a deschis o nouă ușă pentru mine
În școala generală am avut șansa de a butona calculatoare, mai mult pentru a mă juca pe ele, însă în semestrul II din clasa a IV-a am aflat că se vor face 2 clase speciale de V-VIII – una de literatură una de informatică, ce implicau un examen pentru a te califica pentru ele, evident la matematică și la limba română. Le-am dat pe ambele și le-am luat cu 39 de puncte din 40.
La secretariat, când mă pregăteam să completez cererea am fost întrebată ce aleg pentru că am punctaj egal? Nu știam ce să aleg și m-am bucurat când am auzit că pot trece ambele opțiuni și vedem unde ajung. Le-am trecut pe ambele însă cu numărul unu a fost clasa de Matematică-Informatică.
E previzibil că la mate-info am ajuns însă Legea Escălării Eristice mi-a oferit fix opusul și în V-VIII am făcut mai multă literatură decât matematică și informatică. Ironic sau nu, clasa de literatură se bucura de matematică și informatică intensiv. De ce? Aveam profesori diferiți iar cei care predau la clasa mea aveau și funcții de conducere în școală, ceea ce le aducea și multe momente în care lipseau motivat pentru a fi prezenți la consilii și alte ședințe importante. În orele lipsă, făceam limba română. De aici mi se trage și pasiunea pentru scris.
Faptul că așteptările mele au fost neîmplinite, m-a determinat să mă întorc la Clubul Copiilor asumându-mi că oricine ar fi profesorul de Informatică, urmez cursul. Când am ajuns în clasa de curs am descoperit că se făcea muzică.
La scurt timp am aflat că de 3 ani jumătate cursul de informatică nu se mai ținea din lipsă de elevi.
Ce a urmat? Am rămas la orele de canto și pian pentru că muzica era o pasiune mai veche decât informatica pentru mine și m-am mulțumit cu ceea ce învățam la orele de la școală.
În liceu lucrurile s-au așezat pe calea perfectă pentru mine
Și acum cred că dacă m-aș fi bucurat de orele de info și mate așa cum visam eu în generală, n-aș fi avut energia și motivația să mă dedic lor și în liceu. Evident, liceul a fost tot cu profil matematică-informatică și m-am bucurat de 7-10 ore de mate pe săptămână, vreo 6 de informatică și doar 4 de limba română.
Am fost o norocoasă să am profesori extraordinari de dedicați la fiecare dintre aceste materii. Doamna profesor Adriana Petrovici la matematică, doamna profesor Daniela Dăscălița la limba română și doamna profesor Mihaela Biro la informatică.
La mate mi-au sărit fulgii la propriu pentru că „10 era doar pentru Dumnezeu, 9 pentru profesor și 8 pentru elev”. La informatică lucrurile au curs ușor iar la limba română efectiv m-am bucurat de fiecare oră.
Dedicarea profesorilor pentru care sunt recunoscătoare și implicarea mea în a învăța mi-au adus la bacalaureat note pe care când le-am văzut afișate în online, am crezut că e o greșeală și nu-s ale mele. Când am mers la școală și le-am văzut pe geam m-am ciupit pentru că nu-mi venea să cred: 10 la română scris, 9.95 la matematică și 9.75 la informatică. N-am fost un copil de 10+ în plus, am avut și note de 4 în special la fizică, însă acolo unde am rezonat cu materia, am dat totul pentru a o integra și nu doar învăța.
Însă, înainte de bucuria legată de BAC a fost descoperirea ce m-a adus unde sunt astăzi. Fiind profil de mate-info aveam de pregătit un atestat la informatică la final de clasa a XII-a. Atestatul presupunea o probă SQL, o probă C++ și o probă practică într-un limbaj de programare dorit. La acel moment mi-am ales să dezvolt un site de prezentare, despre Egiptul Antic în Microsoft Publisher.
De ce? Așa m-a ghidat instinctul și în 2009 în aprilie îmi descopeream pasiunea pentru a dezvolta site-uri de prezentare.
De la primul site la primul job ca programator
După BAC a urmat facultatea pe care am ales-o cu mare grijă. Toată lumea se aștepta să merg la Facultatea de Informatică însă eu am ales Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor și profilul Informatică-Economică. De ce? Am un articol aici în care am povestit despre alegerea mea, însă pe scurt, m-am uitat pe programă, pe tehnologiile care se învățau și la FEAA programa era actualizată la cerințele pieței.
La câteva luni după ce a început facultatea am prins și primul internship ca programator la o firmă din Olanda. Am avut grijă să spun peste tot că vreau să fac site-uri, vreau să învăț și cineva m-a auzit și m-a ghidat spre locul ce mi-a pus bazele în acest domeniu.
După o lună în care am învățat HTML, CSS, JavaScript și PHP am primit primul meu site. Pe atunci, nu exista nici jumătate din tehnologia actuală pentru a realiza un site. Primeai un design făcut în Photoshop, tăiai din el fragmente și apoi, prin cod, le aranjai în site.
Îmi amintesc și acum de mine cum jonglam cu mersul la cursuri și programarea. Eram ca un șoricel, zi și noapte, în sala de lectură.
În 2009 nu erau nici testeri, cel puțin firma aceasta nu avea. Tu, programatorul, aveai datoria de a testa site-ul pe toate browserele. Când era totul gata, venea designerul – în cazul meu unul dintre managerii firmei și verifica dacă e totul ok.
După primul feedback, m-a luat cu plâns.
Nu-ți imagina că a fost grav, era chiar banal: un buton mutat un pixel la dreapta, un banner mutat 3 pixeli mai jos etc.
Însă, la acel moment pentru mine „feedback-ul” era egal cu: ai greșit, s-a terminat TOTUL.
Nu știam că profesional el face parte din proces și e normal.
Așadar, când am citit feedback-ul m-a luat cu plâns pentru că aveam așteptarea nerealistă de la mine să fac un site perfect din prima, precum un expert cu ani mulți de experiență.
Adolescenta de la 19 ani credea că pasiunea pentru ceva, compensează anii de practică. Ce a făcut pentru mine pasiunea, a fost să mă mobilizeze în moment și să închei ce am început.
Cu ochii umflați de plâns am mers în sala de lectură a căminului, unde printre lacrimi, am continuat să programez. Înainte de a trimite totul la manager, am avut grijă să verific eu de 2 ori. Așa am primit site-ul meu nr. 2 la implementat și din acel moment, am știut că feedback-ul e precum ploaia și soarele pentru natură: fără el, nu crești.
Azi sunt recunoscătoare pentru acel moment care m-a călit pentru tot ce a urmat în cariera mea.
În vara primului an de facultate, am fost plătită pentru primul meu site. De acolo, nimic nu m-a mai oprit în a rămâne pe acest drum.
Din 2009 viața mea din rol de programator
a fost precum un roller coaster
Dacă ar fi să aleg 3 momente din tot parcursul meu, pe lângă cel din 2009, acelea ar fi următoarele:
Când am fost speaker la CodeCamp
Și am susținut, în 2015, o prezentare de 45 de minute pe Magento 1.x - o platformă e-commerce pe care o învățasem în lucru pe un proiect din USA - VisioRx ce avea 42 de site-uri în diverse locuri din lume.
Când am fost singurul IT-ist din companie
În 2015 mi-am asumat responsabilitatea de a fi singurul IT-ist într-o companie ce creștea exponențial și în online, unde la final 2021 aveam dezvoltate pentru ea peste 15 site-uri și aplicații interne în PHP&MySQL
Când mi-am deschis propriul business
În 2020 când în august, imediat după pandemie mi-am deschis propriul business și am avut încredere în el că o să crească frumos dacă și eu investesc în creșterea mea.
În paralel cu programarea am învestit constant și în dezvoltarea mea personală
Pentru unii pot fi încă un subiect tabu copilăria, traumele și convingerile cu care am fost crescuți. Pentru mine e o mare eliberare să pot vorbi despre ele. O fac destul de des, pe profilele de social media dar și pe blog.
Tot în 2009 din dorința de a împărți timpul eficient pentru a îmi păstra locul la facultate la buget, a face voluntariat în Liga Studenților Economiști și a mă dezvolta în rolul de intern la firma din Olanda am început să caut soluții legate de time management. De la time management am ajuns la inteligența emoțională și de acolo au fost doar câțiva pași spre zona de psihologie.
Cel mai mare salt în lucru cu mine l-am făcut în 2020 când am descoperit Legile Universale pe platforma Uprisez prin intermediul Monicai Ion. În noiembrie 2021 am aplicat pe o poziție de web designer la ea și de acolo am început un nou parcurs profesional. În mai puțin de 2 ani am devenit webinar host, facilitator, trainer, coach și team leader al echipei de marketing.
Am fost fascinată de Legile Universale pentru că în lucru cu clienții pentru site-uri am descoperit că cele mai mari provocări nu vin din partea tehnică, ci din partea emoțională. La fel ca mine, pentru că am trecut și eu prin aceste stări, să ai un site te provoacă în a fi vulnerabil, în a îți pune la îndoială valoarea personală și profesională și în a lupta cu frici normale pentru fiecare dintre noi.
Legile Universale mi-au adus rezultate mie dar și clienților cu care am lucrat în coaching 1 la 1. Iar eu, ca tipar de leadership sunt directiv-delegativ – rezultatele sunt importante pentru mine, așa că, orice mă susține în atingerea lor integrez în modul meu de lucru.
Uneori, dacă lucrezi cu mine, ai să observi că s-ar putea să-mi doresc mai mult decât tine să ai site-ul :)) pentru că știu unde te poate susține să ajungi un site din ce am văzut la cei peste 400 de clienți pentru care am făcut asta.
Din tot parcursul meu nu a lipsit voluntariatul
Am peste 15 ani de voluntariat la activ însă cele mai de impact proiecte pe care le-am condus sunt Femei de Afaceri cu Stil 2018 – ce a primit și titlu Best Economic Development Program în cadrul JCI România Awards 2019. A fost un proiect de suflet în care am adus la Iași femei extraordinare precum Dora Anca Popeniciu – la acel moment CEO Apple România, Petronela Rotar și Andreea Paul.
Pe lângă Femei de Afaceri cu Stil, am fost manager de proiect la Seara Antreprenorilor și proiectul educațional Oameni și Cărți.
Pe lângă voluntariat pe zona antreprenorială și educațională, am avut focus și pe a fi voluntar în cadrul programelor de ecologizare dar și plantărilor de pomi pe zona Iași. Cred că fiecare dintre noi e responsabil să susțină comunitatea din care face parte și să aducă plus valoare prin implicare constantă, acolo unde este necesar.
În prezent, proiectul meu de suflet este Maratonul pentru Educație Antreprenorială dedicat elevilor de clasa a X-a și a XI-a, sub egida CONAF pe care am oportunitatea de a-l aduce la Iași pentru prima dată, în 2023.
- Membru CONAF 2020 – aprilie 2024
- Editor MoodMag din 2020 până în prezent, iau interviuri fotografilor cu scopul de a le cunoaște povestea
- Președinte Junior Chamber International Iași, ianuarie 2020 – decembrie 2021
- Vicepreședinte Executiv, Junior Chamber InternationalIași, ianuarie – decembrie 2019
- Director IT, Junior Chamber International Iași, ianuarie – decembrie 2018
- Director PR, Junior Chamber International Iași, martie – decembrie 2017
- Membru alumn, Asociația Liga Studenților Economiști, Iași
- Responsabil Media&IT, Asociația Liga Studenților Economiști, Iași, 2011-2012
- Responsabil Educațional, Asociația Liga Studenților Economiști, Iași, 2010-2011
În încheierea acestei povești despre mine, îți mai spun că iubesc să citesc, să ascult podcasturi și fotografia de peisaj pe care o practic cel puțin o dată pe an, când plec în ateliere de fotografie și călătorie.
Nu obișnuiesc să recomand cărți, însă voi lasă o listă cele ce au fost definitorii pentru dezvoltarea mea personală și mă susțin în lucru cu clienții în prezent.