Cele mai frecvente 7 greșeli pe care le întâlnim pe pagina de Acasă a unui site

Astăzi îți spun despre cele mai frecvente 7 greșeli pe care le întâlnim pe pagina de Acasă a unui site care reprezintă un brand personal sau brandul unui profesionist ori expert în domeniul său. De asemenea, îți voi oferi soluții pe care să le aplici în cazul în care te regăsești cu pagina ta de start printre aceste greșeli.

Dacă te gândești: „O, Doamne, încă un episod despre pagina de start!”, să știi că insist pe acest subiect pentru că este unul foarte important. În primul rând, este pagina pe care de cele mai multe ori posibilul tău client „aterizează”, ca să spunem așa, și e important să fie proiectată astfel încât să îți asigure succesul și să creeze o conexiune autentică, de la suflet la suflet, cu clientul tău.

1. Lipsa clarității în oferirea serviciilor 

Hai să începem cu prima greșeală, care este legată de faptul că, oricât de estetic plăcută și bine organizată ar fi pagina ta de start, dacă ea nu comunică clar ce servicii oferi, nu vei reuși să convertești vizitatorii în clienți. Pe scurt, textul tău trebuie să fie structurat astfel încât, chiar din secțiunea de „hero”, despre care am vorbit acum două episoade, să definească foarte clar cu ce îi poți ajuta pe vizitatori. De asemenea, trebuie să le arăți că ești acolo să îi înțelegi și să îi susții în procesul lor.

Pe scurt, soluția este următoarea: în primele câteva secunde de la accesarea paginii tale de start, vizitatorii ar trebui să înțeleagă exact ce oferi, cui te adresezi și de ce ești unic. Textul tău ar trebui să transmită următorul mesaj: „Hei, eu îți înțeleg problema, iată cum o pot rezolva și iată de ce poți avea încredere în mine.”

De exemplu, dacă ești un agent imobiliar, trebuie să prezinți clar zona pe care o acoperi, tipurile de imobile din portofoliul tău și cui te adresezi, pentru că poate lucrezi doar în zona business-to-business și nu business-to-consumer. În acest fel, potențialii clienți își vor da seama imediat dacă serviciile tale sunt relevante pentru nevoile lor.

2. Conținut confuz 

A doua greșeală frecvent întâlnită este tot legată de conținut, și anume că, de multe ori, acesta este confuz și indirect. Ne pierdem în metafore și în lucruri care sună foarte interesant, ca și cum am citi o carte foarte bine scrisă, însă ele, de fapt, nu transmit nimic concret. Pe lângă asta, de multe ori, sunt pagini care arată extraordinar de bine vizual, însă, din cauza unui text haotic sau prea metaforic, vizitatorii își pot pierde interesul rapid, fără să ajungă să înțeleagă ce oferi.

Soluția în acest caz este să ai un conținut organizat clar, folosind un limbaj ușor de înțeles, pentru a te asigura că textul tău convertește. Poți să împarți textul în paragrafe scurte și să folosești titluri clare și concise pentru a menține interesul vizitatorului. De asemenea, asigură-te că textul este aliniat la stânga, evită scrierea cu majuscule, pentru a nu da senzația că „țipi” la vizitator sau pentru a nu-l obosi vizual.

Fonturile folosite trebuie să fie ușor de citit, iar spațierea între rânduri și cuvinte să fie adecvată pentru a asigura lizibilitatea textului. De asemenea, sunt anumite fonturi de tip „script”, care, deși sunt foarte atractive vizual, trebuie utilizate cu măsură, doar pentru câteva cuvinte decorative și nu pentru paragrafe lungi, deoarece aceste fonturi, deși arată superb, nu asigură suficientă lizibilitate și pot fi dificil de citit.

3. Lipsa portofoliului vizual 

O altă greșeală pe care o întâlnesc frecvent pe site-urile pe care le preiau pentru mentenanță este legată de lipsa exemplelor vizuale și a portofoliului. De multe ori, se alege ca pagina de start să fie supraîncărcată cu text și cu foarte puține elemente vizuale relevante pentru brand. Oamenii spun că nu vor să se „laude”, dar ideea nu este că te lauzi cu portofoliul tău, ci că arăți ce poți face pentru client. Nu te promovezi pe tine, ci promovezi brandurile care te-au ales pe tine. Eu, cel puțin, așa privesc lucrurile. Când adaug un nou site în portofoliul meu, nu o fac pentru a mă lăuda, ci pentru a susține brandul personal al antreprenorului.

Dacă ai această reticență în a-ți promova munca, te invit să privești lucrurile din perspectiva că nu e vorba despre tine, ci despre omul pe care îl susții. Prin poziționarea portofoliului tău, susții și mai mult acel brand să crească. Așadar, soluția este să ai o secțiune pe pagina de start în care să afișezi ultimele tale proiecte sau munca ta relevantă din ultimele luni, precum și un buton care să ducă spre o pagină dedicată portofoliului. Pe lângă textul care, așa cum ți-am spus anterior, ar trebui să fie ușor de citit și structurat clar, adaugă și elemente vizuale, fotografii care sunt relevante pentru ceea ce comunici.

În acest mod, faci conținutul mai ușor de parcurs, mai interactiv și, implicit, mai atractiv pentru utilizator.

4. Prea multe opțiuni 

A patra greșeală este copleșirea vizitatorilor cu prea multe opțiuni din care să aleagă. Am văzut frecvent două butoane plasate unul lângă altul chiar din secțiunea „hero”. Un buton invită să faci un lucru, altul te invită să faci altceva. Deși sunt teme care permit această structură, două butoane de call to action în această secțiune nu sunt o variantă câștigătoare. Există, bineînțeles, excepții, dar tocmai aceste excepții întăresc regula.

Excepțiile apar atunci când ai servicii care se adresează atât business-to-business, cât și business-to-consumer. În acest caz, e relevant să ai două butoane în secțiunea „hero” sau poate chiar mai jos în site, care să direcționeze clienți diferiți către paginile dedicate lor. Însă, dacă ai un singur avatar de client sau mai mulți care au aceeași problemă principală, asigură-te că nu îi oferi prea multe opțiuni, pentru că îl vei copleși.

Aici îți ofer o analogie cu meniul unui restaurant: când ajungi la un restaurant și ai prea multe opțiuni, poate fi copleșitor. Îți dorești un meniu simplu, cu maxim 10 preparate, pentru a putea alege ușor. Exact așa se întâmplă și pe pagina ta de start. Asigură-te că simplifici experiența utilizatorului, ghidează-l prin acțiuni clare și definite, organizează meniul astfel încât să fie ușor de navigat și să nu-l pierzi prin site-ul tău.

De asemenea, există tentația de a le cere vizitatorilor să te contacteze prea devreme, înainte ca aceștia să înțeleagă clar ce oferi. Asigură-te că înainte de a avea un buton de call to action, cum ar fi „Contactează-mă acum” sau „Cere ofertă”, vizitatorul înțelege foarte clar ce oferi, care sunt beneficiile și de ce să aibă încredere în tine. Oferă-i mai întâi ocazia să exploreze, apoi îndeamnă-l să acționeze.

5. Prea mult profesionalism

A cincea greșeală pe care o întâlnesc pe paginile de start este convingerea că, dacă ne manifestăm autentici și ne arătăm așa cum suntem, oamenii din spatele brandului, vom părea mai puțin profesioniști. Inclusiv eu am fost acolo. Am căzut în capcana de a fi foarte formală și rigidă în comunicare, uitând să fiu autentică și umană. Aproape că m-am poziționat ca un brand corporate, uitând să fiu eu. Uitând că sunt un profesionist, dar și un om care susține alți oameni.

În concluzie, autenticitatea este extrem de importantă, mai ales dacă îți construiești un brand personal. Fii autentic, fii tu însuți și amintește-ți că este mai important să te conectezi cu avatarul tău de client și să comunici de la suflet la suflet, decât să pari rigid și formal în comunicare. Până la urmă, așa cum îți spun mereu, clientul tău va cumpăra de la tine pentru cine ești, pentru cum te percepe ca om și profesionist, și pentru cum îi faci să se simtă, înainte să cumpere pentru ceea ce faci.

Deci, îți recomand să îți permiți să fii autentic, să comunici deschis și să te conectezi sincer cu avatarul tău de client.

6. Prea mult despre tine, prea puțin despre client

A șasea greșeală este uitarea faptului că pagina de start nu este despre tine, ci despre client. O pagină de start care vorbește doar despre tine și nu despre client, doar despre realizările tale și nu despre nevoile lui, va pierde vizitatorul rapid. Concentrează-te pe clientul tău, pe ce probleme are și pe cum poți tu să îi rezolvi aceste probleme. Nu vorbi doar despre tine.

7. Site neoptimizat pe mobile

Ultima greșeală este faptul că pagina ta de start nu este optimizată pentru mobil. Chiar și în 2024, există încă pagini de start care sunt extraordinare pe desktop, dar dezastruoase pe mobil. La nivel global, există un trend constant de creștere a accesării internetului de pe dispozitive mobile. Însă, observ că, în continuare, nu se testează paginile de start pe mobile, nu se optimizează pentru ele, nu se prioritizează experiența utilizatorilor de pe mobile.

Asigură-te că pagina ta de start este proiectată astfel încât să fie la fel de bine realizată și pe desktop, și pe mobile, și că se încarcă repede. Testează constant și optimizează atât viteza site-ului, cât și experiența utilizatorilor. Aceste lucruri te vor ajuta să oferi o experiență completă și optimă pentru toți vizitatorii, indiferent de dispozitivul de pe care accesează site-ul.


Deși episodul de astăzi este foarte scurt, am dorit să fie concis și la obiect, pentru a-ți puncta cele mai frecvente 7 greșeli, astfel încât să te ajut să ai o pagină de start eficientă, nu doar una care arată bine.

Asigură-te că există un echilibru între estetică și funcționalitate, între conținutul clar structurat și elementele vizuale, care ar trebui să fie captivante, dar să fie în ton cu tonalitatea și mesajul brandului tău. Fiecare detaliu din site trebuie gândit astfel încât să servească nevoilor vizitatorilor, nu doar propriilor tale nevoi.

Chiar și eu, la începuturile mele, am fost prinsă în dorința de a avea un site așa cum mi se părea mie frumos și drăguț, fără să iau în considerare cum îl vede clientul meu. Am regândit lucrurile și mi-am permis să mă pun în locul lui, cerând feedback de la oameni apropiați, care erau deja clienți. Le-am cerut să-mi spună ce nu înțeleg, ce nu este clar sau ce nu le transmite mesajul dorit. Dacă ai clienți apropiați, cu care poți discuta sincer, cere-le un feedback sincer despre site-ul tău. Un astfel de feedback te va ajuta să îmbunătățești site-ul și să te conectezi cu mai mulți oameni.

Asigură-te că testezi și optimizezi constant site-ul, pentru că doar așa îi oferi oportunitatea să crească. De multe ori am spus că nu este suficient să ai un site și să-l lansezi, ci trebuie să-l actualizezi și adaptezi constant, pentru a oferi o experiență optimă pe toate dispozitivele și pentru toți cei care se încadrează în avatarul tău de client.

Sunt curioasă dacă te-ai regăsit în vreuna dintre aceste șapte greșeli. Dacă nu te-ai regăsit, felicitări! Continuă să ai grijă de site-ul tău, astfel încât să se conecteze autentic cu avatarul tău de client. Ne auzim cu drag lunea viitoare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top