4 lectii si 4 ani de antreprenoriat bianca ionel

4 ani de antreprenoriat și 4 lecții

Acum 4 ani, pe 3 august 2020, a început drumul meu asumat în antreprenoriat, cu SRL. Nici azi nu-mi vine să cred, deși se împlinesc 4 ani de „nebunie” – cum i-ar spune unii prieteni și familia.

Eu îi numesc 4 ani de împlinire sufletească pentru că lucrez pentru mine și pot servi din ceea ce iubesc să fac, presărați cu burn-out, stres, frici și altele ca să fie totul un echilibru perfect.

N-a fost ușor și e prima dată când îmi dau voie să recunosc asta în online.

Vreo 2 ani am lucrat din supraviețuire, din frica de a nu falimenta. Am avut astfel de cazuri în jurul meu, în copilărie, și am tras cât am putut „să nu ajung ca…” și cel mai tare m-am activat când un client pe care îl aveam și în admirație pentru modelul de business era nițel pe minus de luni bune.

În anul 3 mi-am dat voie să renunț la acea frică, după ce am echilibrat-o cu Legile Universale și din frică am ajuns în burn-out pentru că aveam de învățat lecția priorităților personale. Am învățat-o, însă nu am trecut cu 10+ la ea, încă învăț…

Ce a urmat în anul 4? Dacă ar fi să împărtășesc 4 lecții ale acestui an, într-o ordine aleatorie, acestea ar fi:

Lecția renunțării la clienți și la proiecte. Am renunțat la clienții care plăteau cu întârziere, la clienții care voiau „ieri” chestii și mă vedeau ca pe un angajat, la cei care, după monitorizarea nivelului de telefoane, cerințe și alte servicii neplătite pentru că durau 5-10 minute, i-am lăsat să mă ia de „prea bună”.

Am renunțat inclusiv la primii mei clienți pentru că energia din care serveam era de „datorie că mi-au fost alături la început” și la cei cu care aveam contracte, însă amânau livrarea de materiale pentru proiecte de mai bine de 6 luni.

N-a fost ușor, însă liniștea, spațiul creat și inspirația ce au venit după renunțare sunt de nedescris. Motiv pentru care a devenit tot mai ușor să las să plece tot ce nu mai e aliniat cu modul meu de lucru.

Lecția „nu mai vreau statut, vreau liniște” se traduce în am plecat din poziții de leadership ale unor echipe și din comunități antreprenoriale ce nu mai rezonau cu valorile și modul meu de a merge prin viață, chiar dacă, din exterior, feedback-ul era „Wow, ce tare că ești acolo!” Mi-am dat seama că vreau să strălucesc în ritmul meu, din ceea ce sunt și ofer, nu din ceea ce devin prin asociere de brand. Dincolo de asta, stresul venit la pachet și orele de voluntariat pentru acele contexte erau cât pe ce să mă ducă într-un alt burn out.

Lecția despre ordine, decizii și sistem de management, chiar dacă momentan sunt doar eu. Intenția este să cresc, să deleg, să am o echipă în jurul meu și, pentru asta, am început să mă așez eu cu mine în ședințe, să iau decizii, să fac liste pe „departamente” încât să văd clar ce deleg și mai ales cu ce frecvență. Dacă m-ar fi văzut careva în fiecare luni dimineața și în fiecare primă zi de vineri a lunii cum iau decizii, analizez și împart task-uri în sheet-uri de Excel ar fi zis că „sunt nebună”. Să nu uit de trimestrialele pe care le am tot eu cu mine. Nebunia asta m-a susținut să am direcție, să mă țin de obiective și să sărbătoresc azi. Tot la ordine intră și lucratul cu telefonul pe mod avion, weekend-urile să fie weekend-uri 70-80% și separarea numărului de telefon pentru business și pentru personal.

După dispariția lui Pufarin, adaug și lecția numărul 4: să am un plan de back-up pentru urgențe, de la postări, la cum să gestionez anumite situații legate de clienți. Inclusiv plecarea lui îmi accelerează nevoia de a recruta și un web developer junior.

Planul nu e doar pentru urgențe, ci și pentru situații de jos emoțional, în care sănătos e să te retragi pentru a procesa acele emoții și mai apoi pentru a reveni la viața normală.

Zilnic învăț câte o lecție, cel mai des de la oamenii ce mă aleg și mai apoi de la mentorii mei. Sunt recunoscătoare pentru că ne-am co-creat să colaborăm, să ne intersectăm și să creștem împreună. Acești 4 ani sunt posibili și datorită sufletelor ce m-au ales și s-au lăsat pe mâna mea din rol de web developer, coach, trainer și de fiecare dată partener de business. Vă mulțumesc la fiecare în parte.

Tu ce lecții ai învățat de la viața de antreprenor?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top